ජපානයේ ආදිවාසී ආහාර

Share

ජපන් ආහාර සංකේතාත්මක වීමට බොහෝ කලකට පෙර, සුෂි සහ ෂබු ෂබු, රාමෙන් සහ යකිටෝරි ලොව පුරා අගය කළ අතර තවත් ආහාරයක් මෙම ආහාර ලැයිස්තුවට ඇතුල් කිරීමට ලෝකයට අමතකව ගොස් තිබේ.

 

මේ ආහාරය හමුවන්නේ ජපානයේ උතුරු දෙසින් පිහිටි හොක්කයිඩෝ ප්‍රදේශයෙනි.

ලෝකයේ බොහෝ දෙනා ජපානයේ ආදිවාසීන් ගැන අසා නොමැති අතර ඔවුන්ගේ ආහාර ද ලෝකයෙන් සැඟවුණු බවක් දැකිය හැකිය.

අයිනු ජාතිකයන් යනු හොක්කයිඩෝ හි මුල් වැසියන් වන අතර, ඔවුන් මෙම දූපත සහ අවට කලාපයේ වසර දහස් ගණනක් තිස්සේ තම නිවහන ලෙස සලකමින් ජීවත් වී තිබේ.

සහල් ගොවිතැන් කළ ජපන් ජාතිකයින් මෙන් නොව, අයිනු සාම්ප්‍රදායිකව දඩයම් කිරීම, මසුන් ඇල්ලීම සිදු කරන ලද පිරිසක් වනවා. ඔවුන්ගේ ආහාර සංස්කෘතිය පොහොසත් හා විචිත්‍රවත් වූ අතර ජපන් ආහාර සඳහා පැහැදිලි හා කල් පවත්නා බලපෑමක් ඇති කිරීමට සමත් වී තිබේ.

ජපාන කෑම වර්ග සමඟ බොහෝ විට සම්බන්ධ වන “පස්වන රසය” ජනයා අතරට පැමිණෙන්නේ අයිනු සංස්කෘතිනි. එය හොක්කයිඩෝ වෙරළ තීරය අවට සාම්ප්‍රදායික අයිනු ආහාර පිසීම් වල නිතරම භාවිතා වේ.

මෑත දශක කිහිපය තුළ මෙම ආදිවාසී ජනතාව සඳහා සැලකිය යුතු වෙනස්කම් කිහිපයක් සිදුවී ඇති අතර, එය අවසන් වූයේ 2019 අප්‍රේල් මාසයේදී ඔවුන් ස්වදේශික කණ්ඩායමක් ලෙස ජපාන රජය විසින් නීත්‍යානුකූලව පිළිගැනීමත් සමගය.

1800 ගණන්වල අගභාගයේදී ජපාන රජය හොකයිඩෝව විධිමත් ලෙස යටත් කර ගනිමින් ඔවුන්ගේ සාම්ප්‍රදායික දඩයම් කිරීම හා මසුන් ඇල්ලීම තහනම් කිරීමෙන් පසු ඔවුන්ගේ සංස්කෘතික අංග වලින් බොහෝමයක් තුරන් වී ඇත.

එමෙන්ම මේ වන විට අයිනු ආහාර සහ සංස්කෘතිය ඔවුන් භාවිතා කරන්නේ පිටස්තරයින්ට ප්‍රදර්ශනය කිරීමේ ව්‍යාපාරයක් ලෙස මෙන්ම ඔවුන්ගේ සම්ප්‍රදායන් සහ ඔවුන්ගේ සම්ප්‍රදායන් පිළිබඳ උනන්දුවක් දක්වන්නන්ට උනන්දුවක් ඇති කිරීමටයි.

මුලාශ්‍රය – BBC

Read more

Local News